Urząd Miasta i Gminy w Staszowie
tel.: 15 864 83 05
fax: 15 864 83 04
e-mail: biuro@staszow.pl

Sesje Rady Miejskiej on-line

„Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna” - konferencja

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zorganizował konferencję wojewódzką pn.: ” Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna”, która odbyła się 16.11.2022 br. w Strawczynku w restauracji Szafranowy Dwór - wzięło w niej udział 100 osób.

Podczas spotkania przeprowadzony został wykład pt.: „Marka lokalna kluczem do promocji produktów i potraw tradycyjnych i regionalnych”, którego prelegentem był dr Jacek Szklarek.

Głównym punktem wydarzenia było wręczenie certyfikatów i tablic marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków dwudziestu siedmiu nowym podmiotom z powiatów: kazimierskiego, jędrzejowskiego, włoszczowskiego, skarżyskiego, staszowskiego, starachowickiego, sandomierskiego, kieleckiego, buskiego, pińczowskiego, ostrowieckiego oraz opatowskiego.

Powiat staszowski otrzymał siedem certyfikatów. To największa ilość w stosunku do pozostałych dwunastu powiatów:

1. Winnica Rytwiany, Adam Bobrowski, Rytwiany - za wino Froge, wino Solwiis

2. Gospodarstwo pasieczne, Krzysztof Bolon, Szwagrów - za miód „Pola-Niecki” wielokwiat, pierzgę pszczelą w miodzie akacjowym

3. Kozie Frykasy, Katarzyna i Maciej Dybowscy, Słupiec - za Świeżak z czosnkiem niedźwiedzim, Kozie Bobki

4. Manufaktura Anety, Aneta Grochowska, Wola Żyzna - za Powidła szydłowskie tradycyjne, rabarbar z miodem

5. AURORE STRAPART BROWAR, Andrew Popiel, Kurozwęki - za Marcowe piwo „Pan Paweł”, India Pale Ale Piwo „Czas”

6. Gospodarstwo pasieczne Pan Pszczółka, Piotr Skuza, Wola Malkowska - za miód spadziowy

7. Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter, Szydłów - za Szydłowiankę śliwkę w czekoladzie, śliwkę szydłowską suszoną podwędzaną, ketchup szydłowski śliwkowy, nalewkę szydłowską - śliwkę wędzoną.

Wszyscy producenci zaprezentowali ofertę swoich certyfikowanych produktów poprzez przygotowanie degustacji, dzięki temu uczestnicy spróbowali świętokrzyskich specjałów.







Tekst i zdjęcia: Małgorzata Urban


22-11-2022, Robert Wojtal
Strona którą odwiedzasz korzysta z plików cookies. Ustawienia dotyczące tych plików można zmienić w opcjach przeglądarki używanej do przeglądania Internetu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o plikach cookies przeczytaj Politykę cookies.